terapia gestalt - centre de desenvolupament del potencial humà del maresme
FILOSOFIA EQUIP I
COL·LABORADORS
ACTIVITATS
REGULARS
ACTIVITATS
INTENSIVES
ESCOLA DE
FORMACIÓ
ESCRITS MAILING ENLLAÇOS CONTACTA
CASTELLANO
filosofia gestalt
FORMACIÓ COMPLERTA EN TERAPIA GESTALT

PRESENTACIÓ FORMACIÓ EN TERÀPIA GESTALT 2008

Des de l’any 2001, En Jaume Cardona, l’Antonio Gómez i la Teresa Barbena col·laborem per a formar en l’actitud i les tècniques gestàltiques i integratives, així com en les aplicacions clíniques, assitencials, educatives, empresarials i creatives, mitjançant un programa avalat per l’AETG (Asociación Española de Terapia Gestalt). El 2008 iniciem un nou projecte creant l’escola de formació gestalt barcelona, amb l’objectiu de seguir desenvolupant la nostra tasca formativa.

En alemany, Gestalt significa ‘totalitat’. En l’Alemanya del principi del segle XX, i dins del camp de la psicologia, es van dur a terme investigacions a l’entorn de les formes amb què els  éssers humans percebem la realitat. Es va observar que hi ha una tendència a crear connexions significatives a partir de tota la informació que els sentits ens proporcionen, i aquesta informació susceptible de ser organitzada en un tot comprensible és el que s’anomena una gestalt. Aquests nous desenvolupaments en el camp de la psicologia van constituir el que avui coneixem com a psicologia Gestalt.

En la dècada dels 50 Fritz i Laura Perls van desenvolupar la metodologia de la Gestalt en relació amb la psicoteràpia, i la van concretar en la Teràpia Gestalt, un desenvolupament d’una teoria i una tècnica que va permetre una notable evolució en la comprensió al voltant de la relació de la persona amb el seu entorn. Fritz Perls era metge i psicoanalista; la seva dona, la Laura, era psicòloga i també psicoanalista. Tots dos van considerar que la psicoanàlisi era insuficient per aconseguir una transformació veritable. Entre les seves concepcions s’hi va incloure el llenguatge corporal immediat dels clients, és a dir, allò que està més enllà de la pura expressió verbal. Van desenvolupar una nova manera de treballar orientada al desenvolupament d’un major benestar de la persona, en la qual es pren el que és obvi com a punt de partida, i es relaciona el que és obvi amb el que passa en l’aquí i ara: el present temporal i espacial. D’aquesta manera l’individu pot prendre consciència de la seva manera única de pensar, sentir i estar en contacte amb si mateix i amb l’entorn. I és a partir d’aquesta consciència que l’individu en pren responsabilitat i pot així créixer en la seva llibertat d’elecció. És per aquesta concepció que, en moltes ocasions, es diu que la Gestalt té les seves arrels en la filosofia existencialista i en la fenomenologia.

L’enfocament de la Teràpia Gestalt proposa una actitud que dóna primacia a l’experiència immediata com a manera d’aproximar-se a una major comprensió a través de la vivència personal i així comprendre com els diferents elements implicats en la nostra vida es relacionen amb el que ens passa i la seva manera d’afectar-nos. Podem dir, d’una manera resumida, que la T. Gestalt es fonamenta en cada un d’aquests tres elements: adonar-se (ampliar la consciència d’allò que un és i fa), present (la presència en l’aquí i ara per possibilitar la transformació real) i la responsabilitat (la persona sempre és responsable de les seves accions i de les seves decisions vitals; sempre escull, fins i tot quan escull no escollir).

L’ésser humà no constitueix una totalitat per si mateix, sinó que forma part de contextos més amplis, tant des d’un punt de vista social com cultural i global. Vivim en un món dinàmic, on els canvis i la diversitat ens impliquen conviure amb la flexibilitat, la intuïció i allò imprevisible. Això requereix un canvi d’actitud personal que ens permeti afrontar i sostenir les demandes d’aquesta nova realitat de la nostra societat. Per tot plegat considerem que la formació en T.Gestalt ofereix noves perspectives que ens possibiliten encarar-nos amb més recursos a les noves situacions d’aprenentatge i de comprensió personal i social.

El programa de formació que ofereix la nostra escola va dirigit a persones de formació i reciclatge professional, estudiants i titulats en treball social i persones de l’àmbit de l’educació social, del professorat, de la psicologia, de la infermeria i de la medicina... i a tots els professionals de l’àmbit d’atenció a la persona, així com a persones interessades en el procés d’autoconeixement.Terapia Gestalt - Centre de Desenvolupament del potencial humà i psicosocial
centre de desenvolupament del potencial humà del maresme

CENTRE DE DESENVOLUPAMENT
DEL POTENCIAL HUMÀ DEL MARESME
C/ Sant Ramon, 51 - 08301 Mataró (Barcelona)
tel: 93 790 13 63 - info@terapia-gestalt.eu